Hem » Artiklar » Enkelslipade glasögon
Enkelslipade glasögon

Enkelslipade glasögon

Enkelslipade glasögon är glasögon som har samma styrka över hela linsen. Enkelslipade glasögon fungerar därför bra för personer som behöver korrigera ett slags synfel, såsom närsynthet (myopi) eller översynthet (hyperopi). Vi på Lix Optik hjälper dig att fastställa ditt synfel och hitta rätt glasögon, bågar eller linser för just dina behov.

Enkelslipade eller progressiva

Den stora skillnaden mellan progressiva och enkelslipade glasögon är alltså att linsen är slipad på olika sätt, och därför kan hjälpa olika slags synfel. Enkelslipade glasögon har samma styrka över hela linsen, vilket är perfekt för dig som är antingen närsynt eller översynt. Progressiva glas har i stället en gradvis övergång mellan olika styrkor på linsen, vilket gör att personer med exempelvis ålderssynthet (presbyopi) kan se bra på olika avstånd genom att fokusera ögat på olika delar av linsen.

Det kan vara svårt att veta vilken typ av slipning du behöver, men oftast behöver personer under 40 år ”bara” enkelslipade glas. För att helt säkert veta vilka slags glasögon och vilken styrka du behöver är det viktigt att regelbundet besöka en legitimerad optiker för en synundersökning.

Enkelslipade glasögon synfel

De vanligaste synfelen som enkelslipade glasögon hjälper mot är närsynthet och översynthet. Om du är närsynt har du svårare att se tydligt på avstånd och om du är översynt ser du otydligt på nära håll. Dessa synfel kan drabba människor i alla åldrar, och är ofta enkelt att korrigera med enkelslipning. Även astigmatism kan korrigeras med enkelslipade glasögon kombinerade med cylinderstyrka.

Behöver du enkelslipade glas?

Eftersom din syn kan förändras över tid är det väldigt viktigt att regelbundet göra en synundersökning, både för dig som redan har synfel och för dig som inte tidigare haft några problem. Felaktig styrka eller slipning kan bland annat ge dig huvudvärk eller suddig syn, och även små förändringar i synskärpan kan kräva justeringar av glasögonen.

Genom att regelbundet besöka en legitimerad optiker kan du försäkra dig om att dina enkelslipade glasögon alltid ger dig optimal synkorrigering. Vi på Lix Optik erbjuder även ögonhälsoundersökning där vi undersöker om dina ögon- eller synproblem kan bero på en ögonsjukdom.

Hitta dina enkelslipade glasögon hos Lix Optik

Våra legitimerade optiker undersöker noggrant ditt synfel och hjälper dig att hitta rätt glasögon eller linser för just dina behov. Boka en tid för synundersökning idag så hjälper vi dig – oavsett om det gäller glasögon, linser, solglasögon eller att hitta nya bågar till dina enkelslipade glas. Välkommen in till oss på Lix Optik!