Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon är speciella glasögon som är utformade för att minska belastningen på ögonen vid användning av digitala skärmar, såsom datorer, smartphones, läsplattor och TV-apparater. Förutom att skydda ögonen kan terminalglasögon också hjälpa till att förbättra synkvaliteten och minska ögontrötthet. Genom att minska ögonbelastningen och öka kontrasten mellan text och bakgrund på skärmen kan terminalglasögon också förbättra läskomforten och minska ögontrötthet.

Vad är det för skillnad på terminalglasögon och vanliga glasögon?

Terminalglasögon och vanliga glasögon skiljer sig i sitt syfte och design för att möta olika behov när det gäller synkorrigering vid användning av bildskärmar.

Sammanfattningvis är skillnaden att terminalglasögon är skräddarsydda för att möta synbehoven vid skärmarbete och är särskilt fokuserade på att minska ögonbelastning i digitala miljöer.

Vanliga glasögon erbjuder generell synkorrigering och är inte lika optimerade för den specifika uppgiften att arbeta vid en skärm.

Terminalglasögon arbetsgivare

Alla som har ett arbete där man spenderar mer än en timme framför datorn har rätt till ett par terminalglasögon. Prata med din arbetsgivare eller närmsta chef för att ta reda på hur du går till väga på just din arbetsplats. Första steget för att ta reda på om just du är i behov av ett par terminalglasögon, är att boka en synundersökning. Om den visar att du har ett behov så hjälper vi dig att prova ut ett par bågar som matchar dig och ditt synfel.

Läs mer om vad din arbetsgivare har för ansvar hos Arbetsmiljöupplysningen.