Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon är speciella glasögon som är utformade för att minska belastningen på ögonen vid användning av digitala skärmar, såsom datorer, smartphones, läsplattor och TV-apparater. Förutom att skydda ögonen kan terminalglasögon också hjälpa till att förbättra synkvaliteten och minska ögontrötthet. Genom att minska ögonbelastningen och öka kontrasten mellan text och bakgrund på skärmen kan terminalglasögon också förbättra läskomforten och minska ögontrötthet.

Vad är skärmglasögon – är det samma sak?

Skärmglasögon, eller bildskärmsglasögon, är ett lite vanligare uttryck för terminalglasögon. Det som utmärker dessa glasögon är att de har speciella glas som är utformade för att filtrera ut blått ljus. Det blåa ljuset från digitala skärmar har visat sig vara skadligt för ögonen och kan orsaka huvudvärk, trötta ögon och svårigheter att fokusera synen. Genom att filtrera ut det blåa ljuset hjälper terminalglasögon till att minska dessa effekter och skydda ögonen.

Terminalglasögon arbetsgivare

Alla som har ett arbete där man spenderar mer än en timme framför datorn har rätt till ett par terminalglasögon. Prata med din arbetsgivare eller närmsta chef för att ta reda på hur du går till väga på just din arbetsplats. Första steget för att ta reda på om just du är i behov av ett par terminalglasögon, är att boka en synundersökning. Om den visar att du har ett behov så hjälper vi dig att prova ut ett par bågar som matchar dig och ditt synfel.

Din arbetsgivare kan sätta en kostnadsgräns för bågarna, men däremot inte för själva glasen, eftersom den kostnaden beror på ditt synfel och vad just det kräver. Läs mer om vad din arbetsgivare har för ansvar hos Arbetsmiljöupplysningen.