Så tvättar du dina glasögon – Optikerns tips

Att rengöra glasögon är en viktig del av din dagliga rutin för att kunna se klart och förlänga livslängden på dina glas. Men om du inte tvättar glasögonen på rätt sätt kan du lätt råka skada både glas och bågar. Vi guidar dig steg för steg hur du bäst rengör/putsar dina glasögon och vilka enkla misstag du ska se upp för! 

Rengöra glasögon – steg för steg

1. Tvätta dina händer
Första steget innan du tvättar glasögonen är att tvätta dina händer. På så sätt undviker du flottiga fingeravtryck eller att smuts från händerna repar glaset när du gnuggar. Torka sedan händerna noggrant med en handduk som inte luddar. 

2. Tvätta glasögonen med ljummet vatten
Börja rengöringen av glasögonen genom att skölja dem under ljummet vatten. Det är viktigt att undvika alltför varmt vatten då det kan skada den skyddande beläggningen på glasen. Tvätta noggrant glas, bågar och vrår där smuts gärna samlas.  

3. Använd rätt glasögonrengöring
För bästa resultat, använd en glasögonrengöring som är anpassad för just detta ändamål. Det finns exempelvis glasögonrengöring i sprejform som är enkel att ta med sig och använda vid behov. Man kan också rengöra glasögon med Yes/annat diskmedel, men var försiktig! Ta i så fall bara en liten droppe och var noggrann när du sköljer av diskmedlet igen. Undvik starka kemikalier som kan skada glasen. 

4. Skölj och torka noggrant
Skölj bort medlet under rinnande vatten. Se till att inga rester finns kvar på glasögonen. Därefter, använd en ren putsduk för glasögon att torka dem torra. Om du inte har en putsduk för glasögon med dig så funkar även mikrofiberdukar bra. Se bara till att tvätta glasögonduken/mikrofiberduken ofta och använd den inte till något annat än att putsa glasögon. 

Undvik detta när du putsar dina glasögon:

Förvara glasögonen rätt

Det kanske viktigaste tipset för att hålla glasögonen fria från smuts, skador och repor är att förvara dem rätt när de inte används. Var noggrann med att alltid lägga dem i fodralet – aldrig lösa i en väska eller ficka. Se också till att hålla fodralet fritt från smuts och tvätta glasögonduken i fodralet ofta.  

Vi hjälper dig

Behöver du nya glasögon eller tips på hur du bäst sköter om dina glasögon/linser? Våra legitimerade optiker hjälper dig hitta rätt glasögon som passar dig och ditt synfel, och tipsar dig gärna om passande glasögonrengöring för just dina glas. Boka din synundersökning eller besök oss idag så hjälper vi dig!