Hem » Artiklar » Progressiva glasögon
Progressiva glasögon

Progressiva glasögon

Progressiva glasögon är en typ av glasögon som används för att korrigera presbyopi och andra former av synförändringar som ofta uppstår med åldern. Progressiva glas erbjuder en gradvis övergång i styrka i samma lins, vilket gör det möjligt för dig att se tydligt på olika avstånd utan att behöva byta glasögon. När du bokar en synundersökning hos oss kan våra kunniga optiker enkelt avgöra om du behöver progressiva glasögon.

Vad är progressiva glasögon?

Progressiva glasögon har, till skillnad från enkelslipade glasögon, slipats för att passa olika problem i en och samma lins. Dagens moderna progressiva glas är slipade på ett sådant sätt att du enkelt kan fokusera på det avstånd du vill se bara genom att flytta blicken, utan att du tänker på övergången mellan de olika synzonerna på linsen.

Progressiva glasögon är användbara för personer med åldersynthet (presbyopi), ett tillstånd där ögats förmåga att snabbt fokusera på olika avstånd försämrats med åldern. Fördelen med dessa glasögon är att de erbjuder en mer naturlig synupplevelse, eftersom de tillåter dig att se tydligt på alla avstånd. 

Hur är progressiva glasögon slipade?

Slipningen av progressiva glasögon är komplex och kräver hög precision. Glasögonen slipas så att det övre området av linsen har en styrka som är anpassad för avståndsseende, medan styrkan gradvis ökar nedåt för att underlätta läsning och arbete på nära håll. Detta skapar en gradvis och sömlös övergång mellan olika synområden utan synliga linjer på glasen. För dig som bär glasögonen innebär detta att du kan se tydligt på olika avstånd utan att behöva byta mellan olika glasögon.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid nya progressiva glasögon?

Till en början kan det vara ovant att använda progressiva glasögon. Detta beror på att ögonen och hjärnan måste anpassa sig till den nya synupplevelsen och lära sig att effektivt navigera mellan de olika synzonerna. Vanligtvis tar det några veckor att fullt ut vänja sig vid de nya glasögonen, men tiden kan variera från person till person. Kom ihåg att använda glasögonen dagligen för att vänja dig så snabbt som möjligt.

Hur ofta ska man byta progressiva glasögon?

Tiden för när man bör byta sina glasögon varierar beroende på flera faktorer, som hur snabbt ens syn förändras och om glasögonen utsatts för slitage. Vi rekommenderar dig att regelbundet besöka en optiker för en synundersökning, och att alltid boka en undersökning om du själv märkt att din syn har förändrats. Regelbundna besök hos en legitimerad optiker är viktigt för att kontrollera synen, anpassa dina glasögon eller linser efter behov och för att upptäcka eventuella ögonsjukdomar i ett tidigt skede.

Är du i behov av progressiva glasögon, eller vill ha hjälp med ett annat synfel? Välkommen in på synundersökning hos Lix Optik!