Närsynthet: Vårt vanligaste synfel

Närsynthet, myopi, är ett mycket vanligt synfel där du har svårt att se klart på avstånd men vanligtvis har relativt bra syn på nära håll. Närsynthet/myopi beror på att ögat antingen har en för lång form eller för kraftfull brytning av ljuset, vilket gör att ljuset fokuseras framför i stället för direkt på näthinnan.

Närsynthet påverkar människor i olika grader och mäts i skala med måttenheten dioptri.

Vanliga symptom vid närsynthet

Symptomen på närsynthet kan variera från person till person, men det finns några symtom som ofta uppstår. Några symtom på närsynthet är:

  • Svårigheter med att läsa exempelvis vägskyltar eller text på långt håll
  • Att du behöver kisa för att se detaljer på långt håll
  • Huvudvärk
  • Ögontrötthet

Huvudvärk och trötthet i ögonen uppstår lätt vid myopi eftersom det är vanligt att kisa och spänna ögonen under längre stunder.

Närsynthet skala

För att diagnostisera och mäta graden av närsynthet använder ögonläkare vanligtvis en skala med måttenheten dioptrier. Denna skala mäter ögats förmåga att fokusera/bryta ljus. Ju högre dioptervärde du har på skalan, desto mer närsynt är du. Vissa personer ser suddigt redan på väldigt korta avstånd, för andra kan det räcka med att använda glasögon vid exempelvis bilkörning. När du gör en synundersökning hos Lix Optik förklarar optikern noggrant vad ditt resultat på skalan innebär, och självklart hjälper vi dig att hitta rätt glasögon eller linser för ditt synfel.

Myopi är enkelt att korrigera

Lyckligtvis är det enkelt att korrigera närsynthet/myopi med glasögonen eller kontaktlinser med minusstyrka. För att korrigera ljusets som bryts fel i dina ögon är glaset/linsen tunnare i mitten, självklart anpassat efter just den korrigering som dina ögon behöver. Med hjälp av glasögonen/kontaktlinser kan ljusets bana ändras och fokuseras korrekt på näthinnan.

Om du är närsynt är det viktigt att regelbundet besöka en optiker och göra en synundersökning för att se om något ändrats i ditt synfel. Särskilt ifall du trots glasögon eller linser ändå får problem med suddig syn eller huvudvärk bör du boka tid för synundersökning för att reda ut om du behöver byta glasögonen eller linserna. Det kan också vara så myopi inte är ditt enda synfel, utan också har fått andra synproblem. Om du exempelvis har astigmatism är det vanligt att vara båda närsynt och översynt.

Närsynthet hos barn

Det är ovanligt att födas med närsynthet, utan det växer vanligtvis fram senare. Det är viktigt att hålla koll på om dina barn börjar visa tecken på närsynthet. Det kan exempelvis visa sig genom att barnet kisar mycket för att se ordentligt, går närmare för att kunna se bilder eller text, eller klagar på svårigheter att se vad som skrivs på tavlan i klassrummet. Det är vanligt att myopi misstolkas som koncentrationssvårigheter, och ofta förstår inte barnet själv varför det är svårt och energikrävande att hänga med.

Om en förälder är närsynt är sannolikheten cirka 33 % större att barnet också drabbas, och 50 % större om båda föräldrarna är närsynta. Synfelet är alltså i högsta grad ärftligt, men även vem som helst kan drabbas utan att en familjemedlem har problem med synen.

Allt fler blir närsynta

Antalet närsynta har ökar markant, och allt fler unga som äldre upplever problem med att se på långt håll. En trolig anledning till detta är att vi spenderar mer tid framför skärmar och annat på nära håll, utan att låta ögat träna på att se på långt håll. Därför är det viktigt att ta pauser från din datorskärm, bok eller mobiltelefon och låta blicken fästa på ett föremål långt bort med jämna mellanrum. Forskare tror också att det är viktigt att vara utomhus i dagsljus eftersom ljuset tränar upp ögat.

För att undvika förvärrat synfel och symptom är det också viktigt att du som närsynt använder de glasögon eller linser som du blivit ordinerad efter synundersökningen. Exempelvis kan närsynthet hos barn bromsas genom användande av rätt glasögon/linser.

Lix Optik hjälper dig med myopi

Våra kunniga optiker på Lix Optik kan rådgiva dig inom närsynthet/myopi och hjälper dig hitta rätt behandling och korrigering av ditt synfel. Regelbundna undersökningar är viktiga för att hålla koll på din syn, oavsett om du redan har ett konstaterat synfel eller inte. Välkommen att boka din synundersökning idag!