Astenopi – Trötta ögon

Upplever du att du lätt får trötta och ansträngda ögon? Har du ibland svårt att fokusera blicken? Att titta länge på samma punkt, som exempelvis en datorskärm eller vid långvarig bilkörning, kan det leda till överansträngda och svidande ögon, så kallat astenopi. Vi ger dig tips på hur du kan lindra dina symptom och säkerställer att dina trötta ögon inte beror på ett felbehandlat synfel.

Orsaker till ansträngda och svidande ögon

Astenopi uppstår till följd av långvarig fixering av blicken på en punkt, vilket överanstränger dina ögonmuskler. Denna konstanta ansträngning, särskilt i samband med närarbete som läsning eller skärmanvändning, tär på musklernas förmåga att smidigt växla fokus. Detta leder ansträngda ögon med symptom såsom svidande känsla, huvudvärk, att du får svårt att fokusera blicken och en generell känsla av att ögonen är trötta. Du kan också uppleva att ögonen blir ljuskänsliga och att starkt eller skiftande ljus förvärrar symptomen

Symptom astenopi:

  • Onda och svidande ögon
  • Huvudvärk som ofta förvärras när du fortsätter att anstränga blicken
  • Torra, röda eller rinnande ögon
  • Suddig syn
  • Ljuskänslighet
  • Svårighet att fokusera blicken
  • Ömhet i nacke, rygg, tinningar och panna
  • Yrsel och dubbelseende
  • Ryckningar i ansiktsmusklerna​​.

Hur behandlas astenopi?

Astenopi i sig är inget farligt. Det kan dock vara väldigt påfrestande och påverka ditt liv negativt om du drabbas av det ofta och lider mycket av symptomen. Därför är det till exempel viktigt att ta regelbundna pauser från skärmar samt se till att du arbetar ergonomiskt och med bra belysning. En minnesregel som ofta används är den så kallade 20-20-20-regeln. Den innebär att du var 20:e minut tar 20 sekunders paus och fokuserar på ett objekt 20 feet bort (cirka 6 meter). På så sätt håller du i gång ögonmusklerna och låter dem vila från att fokusera på samma avstånd oavbrutet.

Felaktig styrka en orsak till trötta ögon

En annan vanlig orsak till trötta ögon är dock att du har ett obehandlat eller felbehandlat synfel som gör att ögat måste anstränga sig mer än normalt. Om du lider av trötta, överansträngda ögon är det därför viktigt att boka en synundersökning hos en legitimerad optiker. Om du lätt drabbas av huvudvärk eller ansträngda ögon kan du exempelvis vara i behov av terminalglasögon, läsglasögon eller kontaktlinser.

Astenopi bör kollas upp även om du redan har ett känt synfel, såsom astigmatism, närsynthet eller översynthet. Detta eftersom felaktig styrka i dina glasögon eller kontaktlinser kan bidra ytterligare till problemet, då ögonen måste anstränga sig extra för att kompensera för den inkorrekta korrigeringen.

Boka din synundersökning idag hos Lix Optik och slipp dina besvär med trötta ögon/astenopi. Vi hjälper dig med personlig rådgivning och att hitta rätt behandling för just ditt synfel.