Därför drabbas du av ålderssynthet

Ålderssynthet, eller presbyopi som det egentligen heter, är en mycket vanlig åldersrelaterad synförändring som vanligtvis drabbar personer över 40 år. Att synen blir sämre är en helt naturlig del av åldrandet och presbyopi kan drabba dig oavsett om du har haft synfel sedan innan eller inte.

Vad är presbyopi?

I våra ögon finns en lins som hjälper oss att fokusera på objekt på olika avstånd. Linsen är normalt flexibel och kan enkelt ändra sin form när ciliarmuskeln drar i den, vilket gör att vi kan se bra på både avstånd och nära håll. Men med åldern förlorar linsen gradvis sin flexibilitet/ackommodationsförmåga och en stelhet i linsen uppstår. Detta gör att ditt öga inte kan justera linsens form lika effektivt, och din förmåga att fokusera på nära håll minskar. Det är detta som kallas för åldersynthet/presbyopi.

Om du misstänker att du drabbats av åldersynthet är det viktigt att boka en synundersökning så att du kan få rätt hjälp. Våra optiker på Lix Optik hjälper dig att korrigera synfelet och undersöker om det är just presbyopi eller exempelvis astigmatism eller närsynthet som du drabbats av.

Åldersynthet symptom

De vanligaste symptomen på presbyopi/åldersynthet är att du helt enkelt börjar få suddig syn när du ska se något på nära håll. Det kan exempelvis vara att du behöver hålla din bok, tidning eller mobiltelefon längre bort från ögonen för att kunna se text och bilder ordentligt. Du kan också komma på dig själv med att behöva kisa och anstränga ögonen väldigt mycket för att kunna läsa/se tydligt, vilket ofta leder till bland annat huvudvärk.

Du kan ha drabbats av presbyopi trots att du kan se bra på nära håll efter en stund, om det tar lång tid för ögonen att kunna fokusera på nära håll efter att du fokuserat på avstånd. Många med presbyopi blir också mer ljuskänsliga och lätt bländande på grund av att ögonen är extra ansträngda. Symptomen på åldersynthet kan gradvis förvärras med tiden.

Korrigera presbyopi

Det är lätt att bli orolig när du börjar se suddigt och kanske inte längre kan utföra vardagliga sysslor så som du brukat, särskilt om du inte tidigare har haft några problem med synen. Presbyopi är dock helt naturligt och enkelt att korrigera med glasögon eller linser. På Lix Optik kan vi hjälpa dig med exempelvis:

Läsglasögon: Ett av de vanligaste sätten att korrigera åldersynthet är att använda läsglasögon för att förbättra synskärpan. Läsglasögonen kan du använda vid behov och ta av dig när du inte längre behöver fokusera på nära håll.

Progressiva glasögon: Med progressiva glasögon får du flera styrkor i samma lins, vilket gör det möjligt för dig att se klart på olika avstånd utan att behöva byta glasögon.

Kontaktlinser: För dig som föredrar linser framför glasögon finns flera slags kontaktlinser som kan anpassas för ditt synfel. Med multifokala linser får du liknande korrigering som progressiva glasögon.

Det är viktigt att dina glasögon/linser anpassas efter just din syn och dina behov av en legitimerad optiker. Boka en synundersökning hos Lix Optik idag så hjälper vi dig att se klart igen!