Är du översynt? Då behöver du plusstyrka!

Om du är översynt, eller långsynt som det också kallas, betyder det att du har svårt att se på nära håll. Översynthet/långsynthet kan drabba människor i alla åldrar och är enkelt att korrigera med glasögon eller linser med plusstyrka.

Vad är hyperopi/översynthet?

Översynthet är ett synfel där du ser bra på långt håll men suddigt och oskarpt när du behöver fokusera på nära håll. Den latinska termen för översynthet är ”hyperopi”. Det kan också kallas för långsynthet, eftersom du helt enkelt ser på långt håll utan problem.

Hyperopi uppstår när ögat är för kort eller när ögats lins och hornhinna inte böjer ljusstrålarna tillräckligt för att fokusera dem på näthinnan. Detta leder till att bilderna i stället hamnar bakom näthinnan och du får svårt att se skarpt på nära håll. Långsynthet kan uppstå i alla åldrar och är vanligt bland så väl barn som äldre, då ofta i form av presbyopi. Synfelet kan både vara genetiskt och uppstå utan ärftligt anlag.

Översynthet kan alltså sägas vara motsatsen till närsynthet (myopi), där du ser bra på nära håll men suddigt på avstånd. Både översynthet och närsynthet kan dock uppstå samtidigt som andra synfel, exempelvis astigmatism.

3 tecken på att du är långsynt

De vanligaste symtomen på hyperopi inkluderar:

  • Suddig syn på nära håll: Personer med hyperopi kan ha svårt att läsa, skriva eller utföra andra nära arbetsuppgifter utan att använda korrektion som glasögon eller kontaktlinser. Många upplever exempelvis att det är svårt att sitta framför en datorskärm långa stunder.
  • Ögontrötthet: Översynta människor kan uppleva ögontrötthet och en känsla av att det drar i ögonen. Det beror helt enkelt på att det är vanligt att kisa och anstränga ögonen för att försöka se skarpare, medvetet eller omedvetet.
  • Huvudvärk: Precis som vid många andra synfel är huvudvärk en vanlig konsekvens av obehandlad långsynthet. När synen är suddig och du anstränger ögonen på ett onaturligt sätt för att kunna se så blir musklerna trötta och det är vanligt att få ont i huvudet.

Översynthet hos barn

Översynthet finns som sagt i alla åldrar och det är vanligt att barn är översynta. När barn är översynta kan de ha svårt att läsa och skriva, och de kan klaga på huvudvärk eller ögontrötthet. Eftersom barn kan ha svårt att förstå eller kommunicera sina besvär är det viktigt som förälder att vara uppmärksam på när barn visar symptom på översynthet och boka en synundersökning om du misstänker att ditt barn kan vara översynt eller ha ett annat synfel.

Lyckligtvis är översynthet hos barn enkelt att korrigera med glasögon med plusstyrka och om synfelet är milt kan barnet till och med klara sig utan glasögon i vissa fall. Det är dessutom vanligt att översynthet hos barn växer bort när barnet blir äldre och ögat växer. För att hålla kolla på hur synen utvecklas och slippa symptom är det viktigt för såväl barn som vuxna att gå på regelbundna synundersökningar hos en optiker.

Korrigera långsynthet/hyperopi

Om du misstänker att du har hyperopi, eller något annat synfel, är du alltid välkommen att boka en synundersökning hos oss på Lix Optik. Våra legitimerade optiker hjälper dig smidigt att hitta rätt glasögon med plusstyrka för ditt synfel så att du kan se tydligt igen.

Välkommen till oss på Lix Optik!